Restaurálás

Leírás

A) Szent Tamás hegyi kálvária szobrok restaurálása.

Az 1781-ben készült késő barokk stációk a Szent Tamás-hegyi kálváriakápolnához vezető úton találhatók. A kápolnát 1823-ban építették klasszicista stílusban, az Esztergomért meghalt hősök emlékére.

A jobb oldali képen a Szent Tamás hegyi kápolna látható. Korábban Itt állt a hegynek nevet adó, a 12. század végén alapított Becket Szent Tamásról nevezett prépostsági templom, amelyet a török pusztított el. A kápolnától egyébként igen szép kilátás nyílik a városra és a Várhegyre.

További információ: Vendégváró

B) Ipolysági Templom 1903

Ipolyságon a mai plébániatemplom a XVIII. század folyamán egy régi templom alapján gyökeresen újjá épült. A ma egy hajós hatalmas épületnek csak kapuja románkori s legszebb monostortemplomaink hasonló részleteivel vetekedő művészi tagoltságot mutat, amelynek hatását távolról sem zavarhatja meg az, hogy a bélletnek a török hódoltság korában kitört oszlopait a templom újjáépítésekor rokokócopf stílű oszlopokkal pótolták.

Az ipolysági templom a Hont Pázmán nemzetség egyik ágának családi monostorához tartozott. Ez a nemzetség a történelmünkben jelentősebb szerepet játszó más nemzetségekhez hasonlóan még több monostort és templomot alapított. Alighanem egyik ága építtette a Selmecbányával szomszédos Illés falusi templomát, amelynek kapuja mai erősen bemeszelt állapotában is románkori építészetünk egyik legdíszesebb részlete.

Ugyancsak a Hont Pázmán nemzetség alapította a bozóki monostort, amelyet a tatárjárás után várrá alakítottak át. A vár sokszorosan átalakítva ma is fennáll s kápolnája mellett a monostor románkori keresztfolyosójának néhány kettős ablaka most is látható.

Forrás: Árpádkori családi monostorok

Freskói

1. Babits ház.
Török Sophie-val együtt.
/Babits és Esztergom. c. könyv, Esztergom. 1983 és Esztergom Vármegye 1941. dec 4, Esztergom Vármegye. 1941. dec. 11. E. F. cikke./
2. Kisdunaparti ház,
dolgozó szobájának falán 3 fresko, most lefestve.
Üveges verandán a családi címerrel, családdal kapcsolatos események, épületek.
3. Grosz villaban.
4. Homi régi épületeiben.
5. Einczinger pince,
szüreti képek, rigmusok. /pl. Olajos István cikke és fényképei./

Oldal tetejére Vissza a nyitólapra