1905 Esztergom - 2. Amateur Kiállítás

"A kiállításon tehetségükkel különösen feltűntek: Einczinger Ferenc ...stb. nem úgy kellene írnunk róluk, mint amatőrökről. Ők fejlődő művész tehetségek. Einczinger inkább rátermettséggel kivitt szénrajzaival tűnik ki, de festményei is, melyek a harmonikus vonalak és színek keresésében bravúrosak, elragadják a szemlélőt"- írta az Esztergom c. újság 1905. nov.5-én.

"Einczinger Ferenc már problémákat igyekszik megoldani, tájképein levegőhatásokra törekszik, színfoltjai ehhez mérten, hol simákIX. 42, hol meg IV. 23. Telített tömegek. Elsőrendű képe a IV. 3 számú, Erdő széle, továbbá a III. 17 sz. /violás tónusokkal./ Ecsetkezelésbeli jártasságát dicséri III. 13. sz. nagy tájképe. Alatta van egy ügyes nyári naplementéje. Sok más hangulatos képet is látunk tőle, II. 7, melyek nagy ambíciót tükröznek és egyéni felfogást tárnak fel." Esztergom és vidéke, 1905. nov.5. Séta az amatőr kiállításon, I. rész c. -??- aláírású cikk.

"Szorgalmas amatőr munkásságával másodsorban Einczinger Ferenc kelt méltó érdeklődést szénrajzaival. Tanulmány fejei jól megrajzolt, átgondolt, lelkesedéssel tanulmányozott rajzok, melyekben a forma árnyék és színtónus mintegy festményszerűen érvényesül... Kiváló munkája a VII. 7. sz. női arckép tanulmánya. Szénrajz tudását eredményesen érvényesítette a tájképelés során is, melyre vonatkozólag elsőrendű példa a VII. 10. és VI. 99. Sz. rajza, melyekben a levegő tárlat, általában a levegő megkapóan érvényesül."Esztergom és vidéke, 1905. nov.9. Séta az amatőr kiállításon, II. rész c. -??- aláírású cikk

"Az olajfestészet terén is feltűnnek Einczinger Ferenc művei, bár különféle rajzai ezeket érték tekintetében jóval felülmúlják. Különösen kiemelkedő az olajfestmények közül a IV. sz. nagy falon levő "Erdőszél"czimű olajfestménye." Irta Dr. Stella az Esztergomi Lapokban A kaszino II. amatőr kiállítása c. Tárcában, 1905-ben. Nov 9 és 16 között ?.

"Rendkívüli ügyességgel kezeli a ceruzát és a szenet Einczinger Ferenc, kinek a VII. számú falon elhelyezett Arcképek és női arckép tanulmánya a tárlat legértékesebb művei közé tartoznak." Irta Dr. Stella az Esztergomi Lapokban A kaszinó II. amatőr kiállítása c. másik tárcájában, 1905-ben, Nov 9 és 16 között ?.

/III amatőr kiállítás. Esztergomi Lapok 1905 karácsonyi melléklete, vicces kiállítás a II. amatőr kiállításról./

Vissza a kiállításai oldalra.


Oldal tetejére Vissza a nyitólapra